ATSO Başkanı: Ocak Enflasyonu Ücret Artışlarından Kaynaklandı
ATSO Başkanı Ali Bahar, “Ocak ayı enflasyonunun temelinde büyük ücret artışları yatıyor. Bu nedenle söz konusu artışın geçici etkilerden kaynaklandığını düşünüyoruz ve önümüzdeki aylarda düşüş eğilimine gireceğini öngörüyorum. “
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Ocak ayı enflasyonuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Enflasyonun özellikle asgari fiyat artışlarından etkilendiğini belirten Bahar, “Ücretler en temel maliyet kalemlerinden biridir. Ocak ayı enflasyonunun temelinde büyük oranda ücret artışları yatmaktadır. Bu nedenle söz konusu artışın döviz kaynaklı olduğunu düşünüyoruz. etkileri geçici olup, önümüzdeki aylarda düşüş eğiliminin gireceğini öngörüyoruz.”
Başkan Bahar, açıklamasında şunları kaydetti:
“2024 yılının ilk ayı olan Ocak enflasyonu bir önceki aya göre Tüketici Fiyatları Endeksi’nde (TÜFE) yüzde 6,70, Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi’nde (Yİ-ÜFE) ise yüzde 4,14 olarak açıklandı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 4,14 olarak açıklandı. fiyatlar yüzde 64,86, yurt içi üretici fiyatları ise yüzde 44,20 oldu. Mayıs ayına kadar olan dönemde enflasyonun yüksek olacağını, yılın ikinci yarısından itibaren ise ciddi bir düşüş yaşanacağını tahmin ediyorduk. Bu nedenle yıllık enflasyonda artış yaşandı. Ocak ayında yüzde 64,86 olarak açıklanan oran beklentilerimizin çok uzağında. “Bu bir oran değil. Hatta önümüzdeki 2-3 ay içinde bu rakamları daha da yüksek görebiliriz. Ancak haziran ve sonrası enflasyon açısından bambaşka bir dönem olacak.”
“Üretici fiyatlarındaki yavaşlama umut verici”
Ali Bahar, üretici fiyatlarında yavaşlamanın devam ettiğine değinerek, “Aralık ayında da belirttiğimiz gibi birçok yönden açılan ÜFE – TÜFE spreadinde özellikle geçen yıl tüm zamanların rekorlarının kırıldığını, aradaki farkın da arttığını gördük. Ortada tarihi seviyelere yükselerek ÜFE lehine yüzde 60’lara kadar çıktı.Özellikle seçim sonrası yeni ekonomi yönetiminin izlediği politikalar sayesinde ÜFE’nin yavaşlayıp değişmesiyle aradaki farkın kapanmaya başladığını gördük. “Yüzde 20 TÜFE lehine. Üretici fiyatlarındaki bu yavaşlama Ocak ayında da devam etti. Bu bilgi bize üretim maliyetlerinde yavaşlama olduğunu gösteriyor ve bu durum önümüzdeki dönem için umut verici. Bir gelişme olduğuna işaret ediyor.” dedi.
“Yeni TCMB yönetimiyle istikrarın devam edeceğine olan inancımız tamdır.”
Haziran 2023’te göreve başlayan yeni ekonomi yönetimi ve Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun şu ana kadar çok başarılı bir süreç yürüttüğüne dikkat çeken Başkan Bahar, “Merkez Bankası Başkanlığı’nda bir değişiklik yaşadık. Şu ana kadar. Politikalar kararlılıkla ve şeffaflıkla yürütülmüştür.” Bu bir süreç oldu. Bu sürecin piyasalara olumlu katkısını görmeye başladık. Bu değişikliğin sistemin işleyişi ve istikrarın bozulması açısından herhangi bir olumsuzluk yaratmayacağına inanıyoruz. Yeni TCMB Başkanı Sayın Karahan, enflasyon görünümünde herhangi bir bozulmaya izin verilmeyeceğini ve mevcut sıkı politikaların kararlılıkla uygulanacağını ifade etti. “Bu açıklamalar piyasaların beklentileriyle uyumlu olup istikrarın devamı açısından umut vericidir” dedi.
Göreve gelen TCMB Başkanı Fatih Karahan’a tebriklerini ileten Önder Bahar, “Sayın Karahan’ın yeni görevinin kendisine ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ederken, iş dünyasının temsilcileri olarak da bu yolda olduğumuzu belirtmek isterim. Finansal istikrarın sağlanması konusunda kararlı duruşun sürdürülmesi için üzerimize düşen tüm görevleri yapmaya hazırız.” ” ifadelerini kullandı.
2024 yılı Orta Vadeli Program (OVP) hedeflerinin önemine işaret eden Bahar, “İleriye baktığımızda 2024 yılı enflasyon hedefinin yüzde 33 olduğunu görüyoruz. Bu hedefi her fırsatta hatırlatmaya devam edeceğiz ki, ülkemizin 2024 yılı enflasyonu hedeflesin. iş adamları maliyet ve fiyatlama çalışmalarını bu beklentiler doğrultusunda ayarlayabilirler. Bu sayede geleceğe umutla bakacağız.” “Alacağımız kararlarda beklentileri dikkate almanın belirsizlikleri azaltacağına ve bunun iş dünyamız açısından risklerin azaltılmasında büyük etkisi olacağına inanıyoruz” dedi.
Ocak ayında en fazla artış restoran, otel, eğitim ve sağlık sektörlerinde yaşandı.
Ana harcama grupları bazında TÜFE’de aylık en yüksek artışın yüzde 17,68 ile sağlık grubunda gerçekleştiğini belirten Bahar, “Bunu yüzde 12,17 ile lokanta ve oteller, yüzde 10,25 ile çeşitli mal ve hizmet grupları izledi. Yıllık bazda en yüksek artışın sırasıyla yüzde 92,27 ile lokanta ve otellerde, yüzde 79,81 ile eğitimde ve yüzde 78,57 ile sağlık gruplarında gerçekleştiği görüldü. Endekste yer alan hizmetler kaleminde sadece 8 kalemde düşüş yaşandı.Dönem içinde 4 ana başlıkta fiyat değişikliği görülmedi.Aralık ayında en fazla artış gösteren ürün yüzde 30,43 ile havayolu yolcu taşımacılığı oldu. yüzde 28,63 ile diğer tahlil laboratuvarları ve röntgen merkezleri, yüzde 25,80 ile diş hekimliği fiyatları.En fazla düşüşün yüzde 4,19 ile çocuk giyimi, yüzde 3,05 ile kadın giyimi ve yüzde 1,41 ile erkek giyiminde olduğunu söyledi. – ANTALYA