Yaşam

İlk 5 dakikaya dikkat! O zihinsel kör…

Uzmanlar, sınav günü yaklaştıkça öğrencilerin sıkıntı düzeylerinin arttığına dikkat çekiyor. Sınav öncesi ve sınav sırasında yapılabilecek bazı yanlış davranışları hatırlatan Eğitim Uzmanı Ertuğrul Tut, sınavdan bir gün önce zihnin biraz boşaltılması ve dinlenmesi gerektiğini belirtiyor. Sınavın ilk 5 dakikasının korku seviyesinin dorukta olduğu ve hata yapma oranının yüksek olduğu bir zaman dilimi olduğunu vurgulayan Tut, zihinsel körlüğün yaşanabileceği bu dönemin çok iyi yönetilmesi gerektiği uyarısında bulunuyor. Tut’un taktik ve eğitim teklifleri var.

Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Müdürü Eğitim Uzmanı Ertuğrul Tut, YKS öncesi ve sınav sırasında dikkat edilmesi gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu.

Fiziksel olarak sizi yormayacak ama zihninizi meşgul edecek aktiviteler yapın.

Sınav günü yaklaştıkça kaygı düzeyinin artmaya başladığını belirten Eğitim Uzmanı Ertuğrul Tut, “Kaygının artmasıyla birlikte sürecin hatalı ya da yanlış yönlendirildiği durumlar olabiliyor.” söz konusu.

Sınavdan bir gün önce ve sınav sırasında yapılabilecek bazı yanlış davranışların değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Tut, “Sınava bir gün kala zihni boşaltmak ve biraz rahatlamak gerekiyor. Fiziksel olarak sizi yormayacak ama aynı zamanda zihninizi meşgul edecek aktiviteler vücut için en iyi aktivitelerdir. Ailenizle vakit geçirmek ve sınav hakkında fazla konuşmamak kaygı seviyenizi düşürmenize katkı sağlayabilir.” tavsiye verdi.

Sınavda ve sınavdan önce ağır yemek yemek performansı olumsuz etkileyebilir

Sınavdan önceki gün ve sınav sabahı yapılacak kahvaltıda vücudu yoracak besinlerden uzak durulması konusunda uyarıda bulunan Tut, “Sınav sabahı hafif bir kahvaltı ile sınava girebilirsiniz. Bir gün önce yenecek ağır yemekler ve sınav günü ağır bir kahvaltı, sınav performansını olumsuz etkileyecek durumlardır.” söz konusu.

Kaygı seviyeniz artabilir, uykularınız kaçabilir!

Sınava kadar geçen sürede yatak ve kalkış saatlerinin sınav gününe göre programlanması gerektiğini sözlerine ekleyen Tut, “Vücudunuzu uygun saatlere alıştırmanız çok önemli. Sınavdan bir gün önce kaygı seviyeniz artabilir ve uykunuz kaçabilir. Bu duruma dikkat etmeniz ve kaygı düzeyinizi ortalama bir düzeye indirmeniz gerekiyor. Uzun zamandır bu sınava hazırlandığınızı unutmayın. Sonuç ne olursa olsun, asıl olan sizin mutluluğunuz ve sağlıklı varlığınızdır. Hayattaki pek çok şeyde olduğu gibi bu imtihanın da telafisi var.” konuştu

En değerli taktik stratejiyi bozmamak

Sınavda uygulanacak en değerli taktiğin şimdiye kadarki stratejiyi bozmamak olduğuna değinen Eğitim Uzmanı Ertuğrul Tut, “Şimdiye kadar uyguladığınız deneme sınavlarında stratejinizi değiştirmeyin. ‘Şubelerin çözüm sırasını bu sefer şöyle bir deneyeyim’ diyerek risk almamalısınız. Elbette yapamadığınız, takılıp kaldığınız sorular olacaktır. Bunlarla fazla zaman kaybetmeden soruyu yuvarlak içine alıp zaman varsa daha sonra geri dönebileceğinizi bilmemiz önemlidir.” uyardı.

 

Zihinsel körlük yaşayabilirsiniz, orta 30 saniye vermeniz gerekir

Sınavın ilk 5 dakikasının telaşın zirve yaptığı zaman dilimi olduğunu kaydeden Tut, “İlk 5 dakika çok önemli, hata yapma oranınız yüksek olacak. Vaktiniz varsa ilk 5 dakikada çözdüğünüz soruları gözden geçirmenizde fayda var. Bazen zihinsel körlük yaşayabilirsiniz. Bunu hisseder hissetmez dik oturup diyaframı şişirmek, derin bir nefes alıp 30 saniye ara vermek iyi gelecektir. Zamanın kontrolünü asla kaybetmemelisiniz. Planlama için çok önemlidir. Panik yapmamak için zaman yönetimini iyi kullanmak gerekiyor.” bir teklifte bulundu.

Kontrollü endişe olumlu motivasyon sağlar

Temel Yeterlilik Testinde çoklu puan açısından daha fazla puan kazandıracak branşlara ağırlık verilmesi gerektiğine dikkat çeken Eğitim Uzmanı Ertuğrul Tut sözlerini şöyle tamamladı:

“Sınav sırasında çok su içmek stres nedeniyle tuvalet ihtiyacına neden olabilir, bu nedenle dikkatli olmakta fayda var. Uygun ve derecelendirilmiş kaygı düzeyinin size olumlu bir motivasyon olarak geri döneceği unutulmamalıdır. Düşük ve yüksek kaygı seviyeleri başarınızın önündeki en büyük engellerdir. Tüm öğrencilere bu süreçte başarılar diliyorum.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu