BBC Türkçe’nin özel haberine göre 74 ülkeden en az 7 bin yabancı arama kurtarma grubu çalışanı deprem bölgesine sevk edildi. Yabancı arama kurtarma ekipleri hem deprem bölgesinde hem de sonrasında yaşadıkları olayları anlattı. Detaylar…?
6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen yıkıcı depremler 11 ilimizi derinden sarstı.
Sahada çalışan onlarca gönüllü ve arama kurtarma görevlisine yurt dışından çok sayıda grup eşlik etti.
Tüm dünyanın tek yürek olduğu bu feci felaketin ardından birçok ülkeden gruplar deprem bölgesinde yaşadıklarını anlattı.
BBC Türkçe’nin özel haberine göre 74 ülkeden en az 7 bin yabancı arama kurtarma ekibi çalışanı bölgeye sevk edildi.
İsviçre
‘Deprem yerine vardığımızda büyük bir yıkımla karşılaştık, gerçekten çok korkunçtu. Yıkılan binalar, altında kalan insanlar… Arama çalışmaları genellikle zordu çünkü insanların üzerlerinde çok fazla moloz vardı. “Enkazları tekrar tekrar boşaltmak zorunda kaldık çünkü köpeklerin algılayabileceği fazla koku yoktu” diyor.
“Bunu çok iyi anlıyorum. Ancak kaynaklarımız çok kısıtlı olduğu için belli bir yere konsantre olmamız gerekiyordu.
ispanya
“Bir enkazdan diğerine durmadan çalıştık. İnsanlar bize çok yardımcı oldu, hiçbir sorun yaşamadık. Herkes bize ne kadar minnettar olduğunu gösterdi. Hangi ülkeden olursak olalım, amacımız, misyonumuz ne olursa olsun herkes birbirine yardım etmeye çalıştı.”
“Enkaz altındaki çocuklarına ya da aile bireylerine seslenen annelerin karşılık almaya çalışması, betona çarpması çok ama çok üzücüydü. Bir aileyle yüzleşmek ve sevdiklerini kaybettiklerini söylemek çok zordu.”
İspanya’dan deprem bölgesine gelen GİREcan itfaiye sözcüsü Juan Manuel Gómez Rama, yaşadıkları durumu şöyle özetliyor:
“Bu yemeği almak için yolda bizi neredeyse durduruyorlardı… Kahvaltı ve tatlı parasını vermemize izin vermiyorlardı… Bütün halk acil durum grupları haline geldi. Unutmayın, onlar kahraman. Biz sadece sizin umudunuz.”
Yunanistan
“Deprem bölgelerine gelen uluslararası yardım grupları ilk günlerde bu merkez üzerinden yönlendirildi.
“Deprem bölgelerinde enkaz altında kalanlar hakkında bilgi almak amacıyla yerel halkla irtibata geçtik. Bize gösterdikleri yerlere giderek enkaz kurtarma çalışmasına başladık.
Japonya
Sahada yüreklerin inanılmaz bir dayanışma içinde olduğunu vurgulayan Yamamoto, Türk gruplarla birlikte Kahramanmaraş’ta bir kadının enkazdan çıkarılmasına yardım ettiklerini ve ilk müdahaleyi Japon doktorların yaptığını söylüyor.
Macaristan
“Örneğin çocukları enkaz altında kalan bir babanın feryatlarına katlanmak kolay değil.”
İsrail
7 yaşındaki İkra’yı enkazdan çıkaran ekipteydi.
Hayatımıza hayat veren tüylü dostlarımızı, köpekleri unutamıyoruz!
İsviçreli REDOG grubundan Gerber, köpek yetiştirme sürecini şu şekilde anlatıyor:
İspanyol Samu’dan Borja González de Escalada da köpeklerin kendilerine ayıracakları bir çalışma zamanı olduğunun altını çiziyor.